Γιατί Mako SmartRobotics™;
Ας μιλήσουμε για την μοναδικότητα του Mako SmartRobotics™ .
Tα οφέλη του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ Smart Robotics
Η ακρίβεια χιλιοστού με την οποία διενεργείται η επέμβαση, σημαίνει πρακτικά ότι η νέα πρόθεση/άρθρωση τοποθετείται ΑΚΡΙΒΩΣ στο ιδανικό σημείο για κάθε ασθενή. Αυτό συνεπάγεται μικρότερο (έως και ελάχιστο) τραυματισμό των μαλακών μορίων της γύρω περιοχής και, επομένως, ελαχιστοποίηση του πόνου και ταχεία κινητοποίηση. Οι ασθενείς σηκώνονται μόλις λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, σε 24 ώρες είναι σε θέση να σταθούν και να περπατήσουν, ενώ παράλληλα μειώνονται η λήψη φαρμάκων αλλά και οι επιπλοκές. Με τα εξειδικευμένα fast–track μετεγχειρητικά πρωτόκολλα και τα εξατομικευμένα προγράμματα φυσιοθεραπειών, η αποθεραπεία μειώνεται ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, μόνο με τον σωστό 3D σχεδιασμό του λογισμικού του ΜΑΚΟ επιτρέπεται η άψογη χαρτογράφηση της κάθε άρθρωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στον χειρουργό να γνωρίζει από πριν ακριβώς τι θα συναντήσει.
Σύγχρονα υλικά που αντέχουν στο χρόνο
Οι νέες προθέσεις που τοποθετούνται στην ρομποτική αρθροπλαστική MAKO είναι φτιαγμένες από κράματα μετάλλου και πολυαιθυλένιο, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικές στο χρόνο. Συγκεκριμένα, τα υλικά προθέσεων της Αμερικανικής εταιρείας Stryker για το γόνατο και το ισχίο (Triathlon, Accolade κ.ά) δίνουν μια άμεση και στοχευμένη λύση σε κάθε ασθενή που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα και εξασφαλίζουν μακροβιότητα του υλικού, γεγονός που αποτρέπει μια δεύτερη επέμβαση (revision αρθροπλαστικής) που συχνά χρειαζόταν με παλαιότερου τύπου εμφυτεύματα.
Ψηφιακή αρθροπλαστική (navigated surgery) Vs ρομποτική αρθροπλαστική.
Πολλοί συγχέουν τις δύο επεμβάσεις και πιστεύουν λανθασμένα ότι το navigation είναι ρομποτική χειρουργική, κάτι που δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο ασθενής ότι η μία μέθοδος δεν αναιρεί την άλλη. Με απλά λόγια, η ρομποτική χειρουργική είναι η επόμενη ημέρα της ψηφιακής. Και οι δύο προσεγγίσεις της αρθροπλαστικής δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, παρέχοντας νέες δυνατότητες στον χειρουργό. Οι βασικές τους διαφορές είναι κυρίως προεργειρητικά, όπου το λογισμικό του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ πραγματοποιεί ένα 3D planning με ακόμη περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, δείχνοντας ακριβώς σε ποιο χιλιοστό πρέπει να γίνει η τομή, πόσες μοίρες πρέπει να περιστραφεί η άρθρωση, αλλά και σε ποια ακριβώς ανατομική θέση θα τοποθετηθεί. Τα στοιχεία του ασθενούς στέλνονται στην Αμερική, όπου συνυπολογίζονται για να πραγματοποιηθεί άψογα η επέμβαση.
Πιστοποίηση ιατρού, γνήσια εμφυτεύματα, απόλυτη ασφάλεια στη διαδικασία.
Κάθε ασθενής μετά από ρομποτική αρθροπλαστική MAKO, λαμβάνει έναν ειδικό φάκελο και μια κάρτα με τη δική του, μοναδική ταυτότητα-κάρτα ασθενούς (Mako Patient ID). Αυτή η κάρτα πιστοποιεί ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε κλινική που διαθέτει το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ, το οποίο συντηρείται σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα του αμερικανικού οίκου Stryker. Η προσωπική κάρτα ασθενούς περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της επέμβασης για μελλοντική αναφορά και την παραλαμβάνετε σε σφραγισμένο φάκελο που έχει παραδοθεί στον χειρουργό σας. Μεταξύ άλλων, αποτελεί πιστοποίηση ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιήθηκαν γνήσια ορθοπεδικά εμφυτεύματα της ίδιας εταιρείας, αλλά και ότι ο χειρουργός σας είναι εκπαιδευμένος σε αυτήν την πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική.
Τέλος, μόνο πιστοποιημένοι ορθοπεδικοί χειρουργοί που έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση μπορούν να κάνουν μια ρομποτική αρθροπλαστική MAKO. Το σύστημα ΜΑΚΟ βρίσκεται μόνο σε 1000 κλινικές παγκοσμίως, και μάλιστα η πλειονότητα αυτών βρίσκεται στην Αμερική. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από ελάχιστους χειρουργούς, κυρίως στην πρωτεύουσα. Πλέον, έχει έρθει και στην Β. Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες ασθενείς να το επιλέξουν.
Ο κ. Αδάμ Αθανάσιος είναι χειρουργός ορθοπεδικός στη Θεσσαλονίκη, εξειδικευμένος στην ρομποτική και ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έπειτα ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο της Καστοριάς, καθώς και στην Ορθοπεδική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας και στο Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” της Θεσσαλονίκης (τμήμα Αθλητικών Κακώσεων).